Äntligen första


CXworx från lesmills

Ikväll var det äntligen dags för premiären för CXWORX på gymmet. Det kom mycket deltagare och jag hoppas att alla tycker det är lika roligt som jag gör. Halvtimmen går snabbt och musiken är riktigt peppande!

I skolan kör vi hårt redan från början; lär dig hela metabolismen av näringsämnen på en vecka ungefär.
Det är intressant men tempot är som vanligt högt. Hela den här terminen kommer ägnas åt fysiologi, släng in lite träningslära på det och där har vi min höst. Jag tror det blir intressant och spännande, det är områden som passar mig bra och som jag gillar :)

Intervall-skurar


Dagen har innehållit ett stort antal "intervall-skurar", som vi så fint kallade det på gymmet. Ösregn i 5 minuter varvat med 5 minuters sol och uppehåll. Vädret tycks åtminstonde ha inspirerats av mina intervaller som innebär att ge allt under en kortare tid och sedan vila lika länge. Utmaningen då jag var ute idag var alltså att försöka pricka in de regnfria uppehållen, vilket jag konstigt nog lyckades med. Hela dagen. Jag har ändå varit ute en del, men inte en enda droppe har träffat mig. Tack för det. Det är i princip vad min "ansträngning" bestått av de senaste två dagarna då både jobb och skola tagit stor del av min tid och träningen fått stå tillbaka. Ändring på det imorrn :)

Fart igen

Ännu en tidig morgon, mycket står på min att- göra-lista även idag. Spännande att se om dagen bjuder på lika mycket fart och fläkt som igår.

Hektiska måndagar

Måndag är nog den dag då många har sin "nystart". Handla för hela veckan, börja träna, nya tag i skolan osv.

Farten är på topp. Oavsett om det är på tåget, på Skånetrafikens kundcenter, i kassan på Ica eller på gymmet.
Allt detta har jag upplevt idag, hektsikt från klockan 07.00 imorse då jag klev på tåget, fram till nu 21.00 då jag slutade på gymmet. Jag tror ävern att ALLA studenter har gjort ett besök på något av Skånetrafikens kundcenter idag, 69 stycken före mig i kön, och 45 minuter senare hade jag fått mitt terminskort. Lite extra fart på tillvaron var det också idag då både skolan och gymmet påbörjade sitt höstschema. Jag hoppas alla människor som var på gymmet ikväll är lika flitiga hela hösten. Det är kul att se så många glada personer som ikväll! :)

Mina vänners kök

När man bor 170 mil bort från några av sina bästa vänner är det svårt att träffas spontant över en kväll. Därför gjorde jag det bästa av situationen och tillagade gårdagens middag och efterrätt för att skänka dem lite extra tanke. Dessa recept och smaksensationer får mig alltid att tänka på dessa tjejer.



Tacogratäng som Ellinor tipsat mig om, det är också min favoriträtt
just nu.
  • 200 g philadelphia ost                                        Blanda ihop crême friache tillsammans med philadelphia-
  • 2 dl crême fraiche                                             ost. Bred ut röran i en ugnsfast form. Stek köttfärs och
  • 400 g köttfärs                                                   blanda ner tacokrydda +1 dl vatten. Smeta ut köttfärsen
  • tacokrydda                                                       över crême friaiche-röran. Strö över skivad/riven ost.
  • riven ost                                                          Grädda mitt i ugnen, 200 grader i 20 minuter.


Kladdkaka som Linnéa alltid brukar bjuda på.


Detta är alltså mitt tips att "umgås" med personer som inte finns nära.

Tack tjejer för att ni inspirerar mig till dessa godsaker!
Jag önskar jag kunde bjuda er lite oftare...


Premiär


En hel del nyheter dyker upp på schemat

Efter jag hade jobbat klart idag
stannade jag kvar två timmar extra på gymmet för att köra igenom mina klasser inför premmiärveckan som börjar på måndag. På onsdag kör jag, först premiär av CXWORX och sedan spinning 55 minuter på det. CXWORX måste vara ett av de passen jag gillar allra bäst. På endast 30 minuter får kroppen sig en ordentlig genomkörare samtidigt som det är himla skoj. Passet är utvecklat av Les Mills där fokus ligger på core samtidigt som övriga kroppen också får sig en omgång. Att ha förberett sig till detta pass har bara varit roligt, och en del ömmande muskler. På måndag börjar också skolan. Det kommer vara full fart på den här hösten.

10 minuter

Idag var det dags för mina 10 x 1 minuters intervaller igen. 10 effektiva minuter, kan det verkligen bli jobbigt? JA! Passet blev totalt 50 minuter då jag först sprang 25 minuter åt ena hållet för att slippa flyga (bokstavligt) fram i medvinden, ca 4 km, innan jag vände om för att börja mina 10 minuter. Under dessa 10 jobbiga, hårda, långa minuter kämpade jag i motvind med både mjölksyra och psyke. Sista minuten försökte jag avsluta med en spurt så gott det gick, men mjölksyran stod mig upp över öronen så det blev knappast någon spurt. Det kändes som att springa i deg.

Jag har velat fram och tillbak under dagen om jag verkligen skulle sprina intervallerna. Ser det inte vääääldigt blåsigt ut idag? Som sagt, jag är en förmiddagsmänniska när det gäller löpning. Kommer jag inte iväg då börjar fighten i mitt huvud om jag verkligen ska ut eller inte. Konstigt nog vinner alltid tjurskallen i mig! Även idag är jag glad att den gjorde det... Nu mår jag prima :)


Om jag ändå hade varit så här pigg



Så spenderar jag min fredags kväll, vad gör du?


Express-frukost för trötta mornar

Om man vet med sig att man är trött, och brukar hoppa över frukosten, är här en bra idé.
Förbered denna röra kvällen innan så sväller den till sig i kylen. På morgonen är det bara att
ta ut den ur kylen sedan äta. Är man ingen morgonmänniska kan man ta med den dit man ska.
Det kallas Davosgröt och är en sorts gröt gjord på gryn och yoghurt. Skiva ner lite färsk frukt
och voila!


För mig blev det en expressfrukost imorse, toppad med både
färsk och torkad banan samt kanel.

  • Blanda 1 dl gryn (t.ex havregryn), 1/2 msk linfrön och 1,5-2 dl valfri yoghurt.
  • Strö över lite kanel och blanda eventuellt ner lite vanilj.
  • In i kylen och vila över natten.
  • Skiva över frukt och/eller strö över torkad frukt, frön eller nötter.




Ananas-Smoothie

Denna smaskiga blandning gjorde jag till frukost i morse: Ananas-smoothie!
Supergott och enkelt, svängde ihop den på cirkus 2 minuter. Köp hem en färsk ananas och ha framme. Ser både fin och rolig ut + att den fräschar upp det mesta!


  • Mixa en dl kesella med 1-2 dl färsk ananas + lite vanilj.
  • Njuuuut!

I vanliga fall brukar kesella vara tjock och lite "svår-äten" om man inte blandar ut den. Den här blandningen gick till och med att dricka! Rekomenderas!

Eget godis

För några dagar sedan tog jag fram min frukttork och laddade upp ordentligt med frukt. Resultatet blev en massa smarriga, hemmatorkade frukter. Fräscht och smakrikt helt utan tillsatser.
Den torkade frukten passar utmärk att strö på filen, över gröten eller bara äta den som nyttigt snacks.
Har man ingen frukttork kan man torka frukten på låg värme i ugnen.




Jag laddade upp med hur mycket frukt som helst, men när den krymper och allt vatten torkar bort blir det inte alls mycket kvar. Smakerna däremot är kvar. Vackra och hösiga färger.

Träning gör dig glad

När man arbetar på ett gym märker man tydligt träningens påverkan på humöret. Människor kommer till gymmet och stämningen är normal. Trevliga, väntandes på att passet ska starta. Efter träningen är det som om alla har druckit en kanna med glädjedryck. Rosiga kinder, svettiga pannor och ett humör som är högre än på topp. De stannar och pratar, skrattar och är riktigt nöjda med sig själva, precis som det ska vara. För det ska man vara, varje gång! Varje gång man tränar, och efteråt ska man känna sig duktig, nöjd... för då vill man komma tillbak och få samma känsla om och om igen.


Spendera tid på det som gör dig glad! Cykla, spring, promenera, styrketräna, dansa....

Innan tanken sätter in

Imorse ställde jag klockan och innan jag hann börja tänka hade jag fått på mig både träningskläder och löpardojjor. Vips, så var jag ute på min favoritrunda. En lugn runda var planen ja, men allt eftersom jag sprang kände jag mig rätt pigg så jag slängde in lite intervaller. När jag kom hem var jag lagom trött med en känsla av välbehag. En god frukost på det och nu är jag redo för en hel dag med jobb :)

En egen hjälpreda

Igår kände jag att det var dags att skaffa en hjälpreda. Då jag inte själv kan hålla reda på datum och tider och aktiviteter, jobb och skola behöver jag hjälp i form av en liten bok med massa datum och dagar och rader i.
Ända sedan före sommaren har jag inte varit i behov av en kalender eftersom det jag har haft planerat har varit lätt att hålla reda på i huvudet.

Nu är det dags, en ny höst med en massa spännande att se fram emot. Men inte utan min kalender!
När jag var yngre använde jag aldrig kalender. Inte förrän efter gymnasiet. Nu i efterhand förstår jag inte hur jag klarade av det, men det gjorde jag ju tydligen. Jag kommer ihåg att jag ville ha en kalender bara för att det kändes lite häftigt, dessutom var de fina. När jag nu har gjort det till en rutin måste den bara finnas, annars skulle jag vara lost och ha svårt att planera saker. För det är just vad jag är, en planerare.

Jag hittade denna vackra bok och ansåg att den skulle vara perfekt, både till att hjälpa mig hålla ordning och även till att pigga upp den mörka hösten.



Än så länge är raderna rätt så tomma, men de börjar fyllas på allt eftersom.


Från opepp till överpepp

Jag hade bestämt att jag skulle ut och springa idag. Ju längre det gick av dagen detso mer kände jag att jag inte alls var sugen på att snöra på mig löpardojjorna. Konstigt, jag som aldrig brukar ha problem med det, tvärtom. Aja, jag övervägde om det skulle bli någon träning över huvudtaget under kvällen men tillslut bestämde jag mig för Body Pump passet. Fortfarande lite trött när jag cyklade hem ifrån.

Men det är som att den där "gym-miljön" har en magisk inverkan på mig och mitt humör. Jag behöver bara öppna dörren och kliva in på anläggningen så är jag plötsligt mycket gladare och helt taggad på att träna.
Så fort jag hade tagit fram vikterna och ställt mig på min plats tänkte jag för mig själv:

Idag är en "lasta-på-vikter"-dag.

Visst var det så, i tre av låtarna ökade jag på med några kilon, det var jobbigt och otroligt mycket mjölksyra, men jag klarade det! Mitt envisa jag som hade bestämt mig..

Tänk vad lite tankeverksamhet kan medföra! Från att ha övervägt att skippa träningen till att känna sig jätte strark. För det var verkligen det jag gjorde idag. Kände mig stark. Bra känsla för sitt ego.





Utfallen i slutet av passet är inte att leka med


Hur gör du de dagarna då motivationen tryter?

Nya experiment i köket

Ännu ett köksexperiment tog jag mig an idag, resultatet blev dagens smarriga frukost, jätte gott!
Varje gång något av mina små prövningar i köket lyckas blir jag lite extra taggad och sugen på att fortsätta mixtra. Om däremot några försök på raden skulle misslyckas så känns det inte lika roligt och jag tappar lite av intresset. Det var i och för sig mest när jag var yngre som en hel del mix och trix kunde bli katastrof. Nu har jag lärt mig vad som brukar smaka gott tillsammans så det brukar bli bra, enligt min smak. Sen är inte jag heller den som är kräsen av mig.

Idag serverade jag detta till frukost


Pannkaka
  • kokosflingor, cashewnötter och mandlar mixas till mjöl.
  • vispa upp ett ägg och blanda ner mjölet tillsammans med lite kanel och mosad banan.
  • Stek försiktigt på medelvärme.
  • Ringla över honung och servera med skivad banan, russin och frusen bärblandning.


Vad är en frukt?

Så här definierar Nationalencyklopedin begreppet frukt. Intressant!

Ananas har ju inga kärnor...
Eller??


Ananas är en frukt, bildad av en stor mängd blommor runt dess stam.

Ananasens kärna är den träaktiga, hårda stammen som finns i mitten av frukten.


Fräscha upp morgonens frukost med lite ananas; ät i skivor, i filen, som juice...
Jag gillar ananas i alla dess former. Man blir ju glad bara av att titta på frukten och dess lustiga utseende.

Själv tar jag alltid bort den trista, smaklösa stammen.
Hur gör du ?

Myter om tjejer och träning

Som underhållning de timmar jag satt på tåget upp till Göteborg för några veckor sedan passade jag på att läsa en tidning. En tidning om träning som jag inte lagt märke till innan (okej, jag köper visst inte tidningar allt för ofta) men som jag ville se vad den innehöll. Den var som vilken vanlig träningstidning i sig; träningstips, nya 'upptäckter', kostråd etc. Som i många andra tidningar så togs ämnet kring tjejer och styrketräning upp. En del myter togs upp, två av dessa är något jag tror de flesta har hört någon gång, varför jag även ville ta upp de. Vad PT-n i tidningen ansåg står under varje myt.


Tidningen "Hälsa och Fitness" tar upp vanlig träningsmyter.


MYT 1: "Lätt motstånd och många repetitioner ger slankare muskler"

PT-ns Sanning:
  • Vill man träna upp sin uthållighet ska man göra många repetitioner, då musklerna arbetar med lättare belastning under en längre tid.
  • Vill man forma kroppen ska man lyfta tungt. 4-6 repetitioner med så tung som möjligt för att man ska öka i styrka och forma musklerna.

Myt 2: "Styrketräning leder till biffiga muskler"

PT-ns Sanning:
  • Styrketränar man tungt förbrukar man mycket energi.
  • Fettförbränningen fortsätter flera timmar efter ett pass då muskler kräver mycket energi.
  • Mer muskler = högre ämnesomsättning.
  • Så länge man äter en hälsosam kost krävs det mycket till för att tjejer ska bli biffiga.

Så var inte rädda för att ta ut er på gymmet. Det är klart, det kommer ju synas om man tränar styrketräning regelbundet eftersom muskelmassan kommer öka. Men välformade och definierade muskler tackar man väl inte nej till? :) Hur pass muskulös man blir beror på vad och hur mycket man stoppar i munnen.


Själv är jag en konditionsmänniska. I styrketräningsväg tränar jag hellre Body Pump än styrkepass ute i gymmet, men jag utmanar alltid mig själv då. Om det så är Kettlebells eller Body Pump så går jag inte därifrån utan att musklerna har fått sig en rejäl omgång.

Att variera träningen med både någon form av styrka och kondition är super och passar bäst för mig, de båda formerna är bra komplement till varandra. Sen är självklart det viktigaste att man tränar det man tycker ger mest för en själv, om målet så är att öka i styrka, förbättra konditionen, känna glädje eller någonting annat.

Vad är viktigast med din träning?

Friska smaker och färsk frukt

Jag gillar att experimentera i köket, speciellt när det gäller frukost, mellanmål och bakverk. Oftast blir det bra, andra gånger inte. Idag svängde jag ihop en ananas-banan-kesella-yoghurt-blandning till mellanmål. Den färska ananasen gav blandningen en söt och fräsch smak. Gott och krämigt blev det också.


Krämig blandning toppad med godsaker

 

  • Banan, färsk ananas, kesella & yoghurt mixas tillsammans med en aning vaniljpulver.
  • Strö över kokos, skivad banan, färsk ananas, favoritnötter, tranbär och kanel.
  • Ät och njut!

Mums för färska frukter! :D  Det är så gott att proppa sin morgontallrik full med frukt!
Och på tal om det, i trädgården i Danmark hade de en hel del olika fruktträd. Riktigt gott, sen blir det lite extra speciellt när man går ut och plockar sin egen frukt från trädet som man kan smaska på direkt. Jag vill också ha en fruktträdgård!



Äppelträd och plommonträd ute i trädgården.


Ett till plommonträd och även ett apelsinträd.

 


Förena nytta med nöje

En löptur i det vackra vädret följt av lite träning på gräsmattan. Vi var samma starka gäng som igår. På gräsmattan iallfall, löpturen fick jag genomföra tillsammans med mig själv. Det är helt okej det också, jag tycker det är rätt skönt att springa och bara tänka på det som poppar upp i huvudet. Lite "hjärn-rensning".

Dagens träning + det underbara vädret = förena nytta med nöje. Vad är då nytta och vad är nöje? Ja, det beror nog på vem man frågar. Frågar man mig är nöjet träningen och nyttan de solstrålar man samtidigt träffas av. Ända sedan jag var liten har jag fått höra att man ska vara ute i solen, annars blir man sjuk på vintern. Men varför då?   

När huden träffas av solljus bildar kroppen själv D-vitamin. Genom att kroppen får tillräckligt med D-vitamin förbättras kalciumupptaget, vilket leder till ett starkare skelett. D-vitamin hjälper även till att stärka immunförsvaret vilket gör att vi drar på oss mindre infektioner och inflammationer. 15-30 minuters solljus per dag är tillräckligt för produktionen av D-vitamin. Anledningen till att vi oftare drar på oss sjukdomar på vintern är bland annat för att årstiden snålar med solljus! Mer om Vitamin-D kan du läsa här.


D-vitamin bomb!

Idag känns det som riktigt sommarvärme, det var också därför all träning genomfördes utomhus. Jag passade även på att suga åt mig lite extra stålar genom att ligga och ta igen mig i solstolen. Vilken härlig dag!

Frukt eller grönsak


Efter frukosten blev det ett träningspass tillsammans med F och hans föräldrar. Det var riktigt roligt och alla gick verkligen in för träningen. Ett snabbt men tufft träningspass som alla var nöjda med. Extra roligt var att jag fick agera instruktör :D



Är detta en frukt eller en grönsak?


Som jag tidigare skrivit så tycker jag att frukt och färg passar bättre. Trots det har jag alltid räknat in både gurka och tomat i kategorin "grönsaker". Idag när vi satt och åt lunch kom vi in på ämnet frukt och grönsaker och jag fick reda på att både gurka och tomat räknas som frukter. Detta beror på att det som innehåller kärnor räknas som frukter. Både gurka och tomat innehåller ju faktiskt kärnor. Jag försökt komma på någon frukt som inte innehöll kärnor men kom faktiskt inte på en enda. Så jag tror det är sant! Lite spännande. Jag står fast vid att "man lär sig något nytt varje dag".


Vet du någon frukt som inte innehåller kärnor?

Weekend utomlands

Morgonspinningen och coren gjorde mig pigg för tillfället, en timme efteråt var jag trött igen.
Under resan till grannlandet Danmark passade jag på att vila ögonlocken lite.

När vi kom fram blev vi serverade en god dansk lunch, sedan bar det vidare för lite massage. Jag älskar massage, det är bland det bästa som finns!

Efter massagen var jag helt yr i bollen. Anledningen till att man blir lugnt och avslappnad under och efter massage är på grund av ett hormon, oxytocin, som utsöndras och skapar skapar en 'lugn-och-ro' känsla i kroppen.

Det blev hårdkörning på gymmet igår med ett boll pass, ett spinning och ett Body Pump. När jag kom hem på kvällen var jag lagom trött ;)

Den här helgen ägnas åt avkoppling och till att ladda de mentala batterierna. Om lite mer än en vecka är det åter dags att ta fram skolböckerna. Hösten kommer bli fullspäckad med både skola, jobba och instruera klasser.
Men det ser jag fram emot!


Det är viktigt att ta en paus ibland och ladda sina batterier.

Hur laddar du dina batterier?

Bot mot trötthet

Jag kom precis på mig själv med att ha tagit på mig tröjan ut och in. Tur att jag kom på det innan jag kom in till gymmet. Jag är inte van att kliva upp så här tidigt. Det blev en hel rad med pass igår eftermiddag/kväll. Idag tar jag och startar dagen med spinning och core. Efter det är jag förhoppningsvis klarvaken!

Gör någon glad

Att göra en annan människa glad ger så himla mycket tillbaka, både till den du uppmärksammar och till dig själv. Att göra någon glad kräver så lite men betyder så mycket. Det kan vara små enkla saker du gör som förgyller både din och andras dagar. Skicka ett brev till någon, ge en positiv kommentar, bjud på ett leende, laga en god middag, gör frukost på sängen... Fantasin sätter gränserna.

Den du förgyller dagen hos kan vara allt från en nära vän, pojkvän, mamma till en helt okänd person du möter på stan, i affären eller i gymmet.

Under den senaste veckan har jag både fått ta del av små överraskningar samtidigt som jag har bidragit till att göra någons dag lite "extra speciell". Extra roligt är det när ens goda handlingar upskattas. Då vill man även fortsätta göra dessa speciella små förgyllande saker om och om igen. Skulle det mot all förmodan inte göra det så ryck på axlarna och ta det inte personligt. Personen du ville vara extra trevlig mot kanske hade en mindre bra dag.

Hey, gör en annan människa glad imorgon. Le lite extra mot någon, ge en snäll kommentar eller skicka ett gulligt sms. Du ska få se att du får fina reaktioner tillbaka. Prova le mot någon och se, förhoppningsvis får du ett leende tillbaka.


Gör något extra för någon imorgon.

Mannafrutti á la Linda

Jag har testat göra min egen mannafrutti. Hur enkelt som helst, och hur gott som helst!
Denna avnjöt jag till frukost tillsammans med jordgubbsmos, banan och nötter.
Prova detta, mycket godare än den man köper i affären.


Den hemmagjorda mannafruttin smälte i munnen.

Mannafrutti
  • Koka mannafrutti på 1,25 dl mjölk och 1,25 dl vatten. Rör i 3 msk mannagryn och rör tills det tjocknar.
  • Låt gröten svalna.
  • Rör ner 1 dl vaniljyoghurt + lite extra vaniljpulver.
  • Ställ i kylen några timmar (helst under natten).
  • Toppa med valfritt tillbehör; t.ex färsk frukt, nötter, kanel, müsli...
  • HUGG IN!

Kvällsintervaller

Tidigare idag trodde jag vädret hade bestämt sig för att försätta hela samhället under en vattenyta så jag bestämde mig för att skippa löpningen och ta det imorrn istället. Men icke, vädret gjorde en helomvändning och det fanns därmed inga ursäkter för att skjuta upp passet.

Jag är mer en morgon/förmiddags människa och vill gärna göra bort mina löppass så tidigt under dagen som möjligt. Dels för att om vädret är bra så är det lika att passa på att ge sig ut eftersom det kan slå om till katastrof fortare än att man hinner ta på sig träningskläderna. Och dels för att då har jag så himla mycket energi under resten av dagen.

Idag är jag däremot glad över att jag väntade ända till efter sju. Det var varmt, vindstilla (läs: mindre blåsigt) och underbart ute! Kvälls-sol och en hel del kvällstränande personer mötte mig i min träning. Denna kväll fick mig definitivt att överväga kvällslöpning igen.

Jobbigt var det, intervaller igen. Puuh! Men jag gillar ju intervaller ;) Kändes faktiskt bra idag även om mjölksyran gjorde sig påmind i slutet av varje intervall. Det vackra vädret gjorde sitt, och vi teamade ganska bra ikväll (för en gång skull).


Mina favoritdojjor snordes på ikväll.

Naturligt

Jag kommer ofta på mig själv med att jag saknar norrbotten. Förutom såklart min familj och vänner, så även landskapet och naturen. Att få springa på en grusväg, eller ta en promenad på toppen av Dundret, är både en frihetskänsla och avkoppling. Luften är friskt och man mår bra. Det är så vackert och naturligt. Det finns även oerhörda möjligheter till att ge sina ben en ordentlig omgång genom att antingen springa, gå eller cykla upp för någon av backarna.

I somras tog jag en tur upp på Dundret där jag varvade löpning med gång i de otroligt branta backarna. Efter det mår man som man bör :) Det vill säga trött i kroppen men en härlig känsla inombords. Sånt saknar jag!


Vacker utsikt över Dundret.




En härlig dag uppe på toppen av berget.



Fin utsikt över samhället.

Fördelen däremot med att träna löpning i Skåne är att det oftast är (rimligt) varmt och för det mesta snöfritt (förutom nu de två senaste vintrarna då jag har bott här). Okej, ibland är vädret inte alltid på ens sida, som idag när regnet öser ner eller då vädergudarna får för sig att det ska vara storm. Men det jag vill få fram är att man kan springa ute i stort sett året om.


Jag tycker om både Norrbotten och Skåne.
Varför ska det vara 170 mils avstånd däremellan?

Mjölksyran tar över

Kvällen bjöd på Body Pump. Det är verkligen ett pass i mjölksyrans tecken. Man får hela tiden chansen att utmana sig själv och efter passet kan man känna sig nöjd och belåten med att man har klarat alla mjölksyrabildande låtarna. Body Pump är roligt, fartfyllt och utmanande. Musiken är riktigt bra och bidrar till en stor del av passets upplevelser, den har det där lilla extra som gör att man orkar ta ut sig det allra sista.

Det finns en låt i passet där man blandar knäböj med utfall, efter den låten sprutar mjölksyran ur öronen. Passets utmaning. Jag får lika mycket mjölksyra varje gång, skulle det vara en endaste repetition till vet jag inte vad benen skulle tycka.


Bild lånad från Les Mills

Varje dag kan alltid vara dag ett, bara man själv bestämmer sig för att det ska vara det.



Päronyoghurt?


Vaniljyoghurt Päron

 

 

Av misstag råkade det köpas hem vaniljyoghurt med päronsmak för någon dag sedan. Tanken var att jag skulle ha en yoghurt med enbart vanilj. Jag smakade yoghurten och märkte ingen skillnad alls mellan denna yoghurt och vanlig vanilj. Jag studerade innehållsförteckningen och där stod det "3%" päron. Det betyder alltså 3g/100g. Hmm.. Finns det någon 'minsta gräns' för när yoghurt får kalla sig t.ex päronyoghurt, trots att det innehåller så minimala mängder?

 

Vanlig naturell yoghurt eller vaniljyoghurt blandad med egen frukt funkar lika bra. Fräschare smak och garanterat högre fruktinnehåll än 3 %. Men jag måste erkänna att vissa yoghurtar med fruktbitar i kan vara goda. Synd bara att de är överproppade med socker.

I morse toppade jag päronyoghurten med gårdagens hemmagjorda müsli och banan. Det var rikitgt gott, bättre än den köpta müslin.


Gör man egen päronyoghurt kan jag lova att innehållet blir mer än 3%


Projekt: Sortera müsli

...eller projekt "galenskap"? Ja kanske lite både och, men framför allt projekt "Nyfikenhet". Jag ville helt enkelt veta hur mycket av varje ingrediens en müsli innehåller. Vad passade då bättre än att undersöka müslin jag köpte förra veckan? Där började sorteringen.... några frön hit, några bär dit. Sorteringsskålarna fylldes eftersom och det här blev resultatet:


Finax branmüsli med melon, pumpafrön och gojibär.

Innehållet i müslipåsen bestod av: olika gryn, branflingor, rispuffar, pumpafrön, gojibär, cornflakes och melonbitar.


Jag är väl inte direkt förvånad över hur pass lite bär och frön det var i påsen. Skulle jag själv strö över pumpafrön i min fil, skulle jag nog ösa på hälften av det som fanns i påsen till en portion. Jag skulle heller inte blanda ner varken rispuffar eller de olika 'flakesen'. Jag tyckte müslin var god, absolut. Men intressant är att man äter saker man egentligen inte tänker på, eller skulle välja att äta som enskild ingrediens. Hädanefter ska jag försöka blanda ihop mina egna nöt-, frö-, frukt- och grynblandningar

När det mesta nu ändå var sorterat så passade jag på att blanda ihop min egen müsli, med det som jag ville ha i blandningen.


Min egen blandning

 

Mina ingredienser:

  • paranötter, valnötter, solrosfrön, kokos, linfrön, pumpakärnor, gojibär, melonbitar.
Lika mycket av varje ingrediens.


Jag står oftast och blandar ihop dessa ingredienser varje morgon. Istället för att göra en större blandning rör jag ner allt i yoghurten direkt och det tar några minuter. Har man tidsbrist kanske det inte är det allra bästa.. istället kanske man struntar i att göra en blandning. Nu hoppas jag att min mix räcker i några dagar. Jag ser fram emot frukosten imorrn! :)

Blanda ihop ungefär lika mycket av allt som är gott och förvara i en fin burk synligt i köket. Då finns det ingen risk att den glöms bort längst bak i något skåp. Det är dessutom snyggt att se på!

Min burk står synligt i köket :)

 


Inspiration


The Convention, klicka på bilden för mer info


Alldeles nyss gjorde jag något fantastikst, jag anmälde mig till The Covention.
Det är ett konvent en dag i Göteborg med massor av inspirerande klasser.

Tidigare i år var jag och några av mina gruppträningskollegor på Nike konventet, the Nike Blast, och det var bland det bästa och roligaste jag gjort. Sådan mjölksyra som sprudlade i benen att man knappt kan förklara hur det känns, det är värt att uppleva själv. Om man väljer klasserna som bidrar till denna syra vill säga. Träningvärken kom bara någon timme efter passen och gjorde sig påmind dagarna efter bara man tänkte tillbaka på klasserna. Inspirerad, överlycklig och full med mental-energi levde jag på en slags mental belåtenhet hela veckan efter. Det var verkligen en upplevelse! Jag kan jämföra det konventet med en tuff brottningstävling under en helg. Ungefär samma känsla i kroppen.

Det är sådana dagar som piggar upp i höstmörkret och vinterdvalan och tillför mer energi. Jag får tacka för tipset om detta konvent!

Självplågeri?

Jag hade bestämt mig för att köra ett intervallpass idag, så jag snörde på mig skorna och stack ut på en runda. Intervaller är något jag gillar då man snabbt kommer upp i puls och om man bara vill kan ta man ta ut sig maximalt. Känslan då jag vet att jag verkligen tagit ut mig ordentligt är svårslagen. Idag blev det en 10 x 1 minuters tur. Träningen tar ungefär 30 minuter med uppvärmning och när jag har gjort mina tio minutrar vill jag inte springa en enda meter till. När jag känner så vet jag att jag tagit ut mig maximalt. Nedvarvningen är så underbar och lyckoruset i huvudet på topp. Endorfinkick?  - Japp.

Det var längesen jag sprang intervaller och de första fem gick av bara farten. Detta "snål-åk" fick jag betala tillbaka sedan, för när jag vände möttes jag av en kraftig motvind som bromsade upp min fart så att mina ben drog på sig mjölksyra. Andningen mellan de sista fem intervallerna var heller inte att leka med. Jag vet att intervallpass är riktigt jobbiga, men idag kändes det extra jobbigt. Så frågan är: sprang jag snabbare än vanligt och tog ut mig mer? bidrog den osammarbetsvilliga vinden? eller var det helt enkelt tillräckligt länge sedan jag körde detta pass så att kroppen blev chockad?
Jag tror på de två sista.




Ungefär så här kände jag mig efter passet.


Intervaller är ett super bra sätt att få upp sin fart och träna upp sin kondition på. Har man svårt att komma igång med löpningen är intervaller ett effektivt sätt. Därmed inte sagt att man ska springa och plåga sig själv. Allt beror på vad man har för mål med träningen.

För mig är det inte självplågeri utan en känsla av att känna mig stark då jag klarat mig igenom passet. Detta driver mig till att fortsätta med intervaller trots att det är grymt jobbigt.

Frukost

Som jag tidigare nämnt är frukost mitt favoritmål. Dagens frukost förberdde jag redan igår. Det var något nytt som jag inte testat tidigare, eftersom det blev så smarrigt så kommer den göras fler gånger. Är man morgontrött är detta en perfekt frukost eftersom den vilar i kylskåp över natten och är ätklar och förberedd på morgonen.

Yoghurt-Kesella-Vaniljgröt


Gröt-yoghurt blandning toppad med banan, hjortron, paranötter, jordgubbe, torkad frukt.

  • Koka havregrynsgröt i mikron (1 dl gryn + 2 dl vatten+ 1 msk linfrön)
  • Låt svalna
  • Blanda i 1/2 dl kesella + 1 dl vaniljyoghurt
  • Rör ner lite torkad frukt, t.ex. russin, fikon, aprikos
  • In i kylen över natten
  • Toppa med färsk frukt och nötter

Favoritnöt



Jag är en periodare. I bland är cashewnötter de godaste nötterna jag vet, ibland är det jordnötter eller valnötter. Min nuvarande favoritnöt är paranöten. Med sitt speciella tuggmotstånd är den rolig att tugga på samtidgt som den bidar till att stärka immunförsvaret. Desutom innehåller den bra fetter.


Ta en näve nötter till mellanmål, eller toppa morgonfilen med dessa godingar.


Frukt och färg

Varför kallar man det frukt och grönt? Grönsaker är väl knappast endast gröna. Frukt och färg tycker jag låter mycket bättre. Att välja och vraka bland färgstarka frukter och grönsaker är smart. Dessa innehåller nämligen bland annat fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Antioxidanter hjälper till att bekämpa de så kallade fria radikalerna som intar krppen på ett eller anat sätt. Fria radikaler kan liknas föroreningar som attackerar kroppens celler vid t.ex stress, rökning, fet mat, luftföroreningar och träning. Dessa kan bidra till minskat immunförsvar och leda till sjukdomar som följd.

Olika ämnen som tillhör antioxidanter är bl.a mangan, zink, koppar, selen, betakaroten, vitamin C och E. Olika färger på frukter innehåller olika antioxidanter, så det är bara att börja tänka i regnbågen nästa gång det är dags att handla frukt och grönsaker. Samtidigt boostar vi immunförsvaret rejält och förbättrar återhämtningen efter ett hårt träningspass. Dessutom ser det ju mycket trevligare ut med färg!

Vilket fruktfat väljer du?


Jag laddade upp ordentligt med frukt igår. Dessutom är det snyggt med en färgklick på köksbordet. Så fatet till höger är vad som pryder mitt bord just nu. Nu är det bara till att frossa i frukt.

Jag älskar frukost och det är roligt att variera. Fruktsallad med yoghurt kan jag rekommendera. Både fräscht och snyggt. Toppa med en god müsli och magen blir mätt och glad. Jag smakade denna müsli hos Johanna och det blev en favorit direkt. Nu finns den även på mitt frukostbord.

God müsli.




Läs mer om fria radikaler och antioxidaner.

källa: Ät, träna och prestera - Frerik Paulún
Mat som det är någon mening med - Isa Wallmy
slv.se


Vikten av en god hållning




MAQ - en bok om funktionell träning av Pierre Johansson och Leif Larsson.



Inspirerad av boken snappade jag upp några tänkvärda saker om hållningens betydelse.

  • Med en god hållning minskar belastningen på kroppens struktur samtidigt som förutsättningarna för god rörelse ökar.
  • En bra, så kallad atletisk hållning, har man då man kan föreställa sig en rak linje som går genom öra, axel, höft, knä och fotled (sett från sidan).
  • En atletisk hållning ger kroppen möjlighet att klara stora belastningar med minimal ansträngning.

Ett av kapitlen handlade om just atletisk hållning

Att träna med en bra hållning, och även ha det i övrigt, hjälper kroppen att hålla sig skadefri samtidigt som man får ut mer av sin träning. Övningarna blir enklare, rätt muskler tränas och felbelastningar som eventuellt kan leda till skador minskar. Att ha rätt hållning i styrketräningsövningar är något som vi fått nöta in under många år med hjälp av expert tränare, då jag tränade brottning. Idag är jag verkligen tacksam för det, då jag inser hur mycket nytta jag har och har haft av all den hjälpen.


Den här boken läste jag igenom när jag besökte min kompis, och gamla brottar-, tränings- och skolkompis Johanna. Den är värd att läsa!

Senaste dagarna har jag spenderat i Klippan hos Johanna. Ett litet miniläger då jag följde hennes mat-sov-tränings klocka ;) Det kändes som förr i tiden då vi tränade brottning tillsammans. På tisdag, efter att jag och Johanna tagit en shoppingtur i Helsinborg, for vi ut på en löp-runda. 3x10 minuters intervaller. Det kändes i baksidorna efter måndagens hopp-och-studs pass.

På onsdag morgon ringde klockan och efter frukost var det dags för dagens första pass. Styrketräning stod på schemat för tjejerna så jag passade på att träna på mitt core-pass. Under eftermiddagen blev det egen träning för mig då tjejerna tränade brottning.

Här försöker vi alla träna med atletisk hållning:


En av de jobbigare övningarna, sidoplankan.

De färgglada t-shirtarna piffade upp träningen lite extra ;)


Henna har atletisk hållning i en grymt jobbig stabilitetsövning.


Även Johanna hittar rätt position, med 25 kg i händerna!


Eftermiddagen/kvällen bjöd på ett bollpass och ett Body Pump. Jag säger bara: MJÖLKSYRA!



Go-frukost

Det blev en svettig dag även igår :) Vi körde igenom passet ett par gånger och finslipade tekniken. Vilken oerhörd skillnad på hur man använder rätt muskler och kan ta ut sig maximalt genom lite finslipning i teknikutförandet. Jag är nöjd med helgen!


fiber frukost.

Frukosten idag blev en riktig fiber-bomb. Jag laddade på med kikärtsröra, vaniljyoghurt med kesella och en massa smarriga frukter som persika, päron och banan. På toppen av det hela strödde jag över linfrön, solroskärnor och kokosflingor. Jag älskar frukost, helt klart favoritmålet.

Nu under eftermidaggen har jag laddat på igen, denna gång med en frysta-björnbärs-kesella-banan-yoghurt-kräm. Vilket innebär en ihopmix av dessa ingredienser till en slags mjukglass. Mums för bärmix! Nu är jag redo för kvällens zumba och body attack! :)


C-vitaminbär



Effektiv träning

Efter en hel dag i en träningssal är både kropp och knopp trött. Och full med kunskap och inspiration på samma gång. Jag har aldrig svettats så mycket på så kort tid som när jag kör detta korta, intensiva 30 minuters pass. Bortsett från brottningsträning ;-) Det är utmanande och inspirerande att köra detta pass då man aktiverar musklerna i stort sett hela tiden och hela tiden kan utmana sig själv. I dag har vi kört i genom det flera gånger, alla fick även varsin del att instruera. I morgon på morgonen drar det igång igen, det blir spännande att se var träningsvärken har tagit plats då. Höft, lår, mage, rygg, axlar?


En fredagskväll i Göteborg

Vackert

 

Jag vet inte vad jag hade gjort utan min telefon, det vackra vädret och Göteborgs gångvänliga gator igårkväll. Jag bestämde mig nämligen att gå de 40 minutrarna det tog att gå från stationen till hotellet. GPS-en i telefonen visade exakt väg, fredagens +.
Fredagens minus var att jag upptäckte att jag bokade hotell på fel sida av stan då ja missuppfattat var utbildningen skulle hållas... Tur att jag kollade upp det under kvällen. Magkänsla? Nästa gång ska jag vara extra noga när jag bokar. Man lär sig av sin felsteg.

Vardagslyx

30 minuters instruerande av core inledde dagen. Effektivt, snabbt, uppiggande pass. Tröttheten som jag kände då jag steg upp var som bortblåst efter de snabba 30-minutrarna.  Efter passet, som förövrigt satte en rejäl färgklick på den gråa morgonen, bestämde jag mig för att pigga upp dagen ytterligare. En tur förbi coop och sen var det bara att ta fram mixern i köket. Jordgubbs-mjölk-shake och en rejäl dos med vitamin C och D blev resultatet. Hur god som helst!


Jordgubbs-mjölk-shake

Den underbara drinken, extra pimpad med rosa sugrör

  • Mycket, frysta jordgubbar
  • 1 banan
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl bäryoghurt
  • 1 tsk vaniljpulver
Mixa ihop allt i en mixer! Ta-daa! Färdig att dricka.
Och hur länge tog det att tillveka den? 2 minuter?


Många bollar i luften

Det är hur denna veckan kan sammanfattas. Instruera klasser, jobba och egen träning. Sen dök det upp en utbildning på det hela. Jag gillar verkligen när det är högt tempo och mycket att göra. Då uppskattar jag lediga dagar mycket mer. Så den här veckan har varit toppen.


bild från muscles.se

Och på tal om bollar så instruerade jag ett core pass på boll idag. 45 minuter ansträning för hela bålen, bonusen med bolltränig är att hela kroppen aktiveras och många muskler får arbeta samtidigt; funktionellt! :) Det är nog därför bollträning är min favoritträningsform och i stort sett har ersatt min gymträning. Så mitt tips är att träna med bollar, det är så kul! Det luriga med bollen är just att den är rund och ställer därmed stora krav på balans, koorrdination och styrka, allt-i-ett.

Utöver bollträning har jag övat in koreografier inför hegens utbildning. Det är ett riktigt bra pass som leder till många brännande muskler! Sist men inte minst toppades dagen med lite spinning och en herrans massa uppförsbackar.

Så ännu en dag i tränigens tecken.

En kväll i Malmö

Kvällen har spenderats i Malmö med en god vän. Det blev en två timmars promenad och en guidad tur i några av stadens parker. Så mysigt och vackert att gå genom dessa och bara njuta av en härlig sommarkväll. Vi gick bland annat genom Pildammsparken, vilken har en central punkt, en cirkelformad öppning med hela 160 meter i diametern. Från denna gick det ut "gångar" med skyhöga träd. Jag kände mig som en liten pyssling som gick omkring i en helt annan värld. "Parkernas stad" lever upp till sitt namn. Jag blev verkligen sugen på att ta en löptur.


En av underhållningsplatserna, malmö stad och "gången" in till pildammsparkens mitt. Bakgrundsbilen är den stora cirkelformade öppningen.


Jag måste erkänna att trots att jag innte alls har långt in till Malmö så är jag verkligen dålig på att åka in dit och lokalisera mig.

Dagen idag gick alltså i promendernas spår. Nu är det läggdags!

Picknick, sol och glädje

Idag steg jag upp i ottan för att ta mig till jobbet. Det var underbart att gå ut genom lägenhetens ytterdörr idag. Ingen jacka, ingen tjocktröja, bara linne och korta byxor. Toppen start på dagen, en sån känsla som man nästan kan leva på hela dagen. I allafall gör jag det än så länge. Idag fick jag veta att det blir en träningsutbildning för min del till helgen, i Göteborg :D Hastigt men såå kul! Även det toppade dagen rejält och jag ser verkligen emot helgen :-)

Jag hade planerat en picknick till lunch idag, i flera dagar har jag planerat... F följde så snällt med, så vi gick till tåget för att ta oss till ett ställe som jag visste var fint. När väl klockan slår avgång så börjar högtalaren att prata: "Tåget med avgångstid 12.10 är inställt". Typiskt. Jaja, jag var fortfarande energiladdad från solen så lite snabb besvikelse övergick till en låååång promenad med picknick i närheten. Menyn bestod av: Grillad kyckling och en vacker å att titta.


Den smaskiga lunchen, perfekt färdigmat
att ha med på picknick.


Ibland är det svårt att välja väg, men idag blev valen rätt.


Nu ska jag förbereda hjärnan och överösa den med helgens koreografier.
Vem sa något om att sommarn är lugn?


Träningsblogg

Första inlägget. Just nu ser jag fram emot att blogga. Att skriva lite om mina tankar och funderingar. Det kommer mestadels handla om träning, det jag brinner för och verkligen älskar. Som bloggnamnet antyder så är jag en hel del i farten. Om inte långa sträckor som upp till vackra norr så åtminstonde de fem minutrarna jag har till gymmet, på mina plågsamt-sköna löprundor eller de få minutrarna det tar att ta sig till en annan stad med tåget. Jag måste erkänna att de två inriktade mot fysisk aktivitet är mest troligt.

Jag kan säga att det var en hel vetenskap att bara få bloggen att se lite fin ut, eller som någon sa till mig en gång SBT (=skit bakom tangenterna). Själv vill jag nog säga; fel på systemet!

Nu har en ny månad påbörjats och ännu en julimånad kan läggas åt sidan. Här nere i Skåne kan jag väl säga att juli månad inte var speciellt somrig. Eller till och från. Inte för att jag ändå hade haft så mycket tid till att spendera utomhus. Min juli månad har i stort sett spenderats i ett gym, både jobb och träning. Men jag klagar absolut inte, I like it! Jag kom på mig själv med att ha satt mig i hårdträning hela juli. Olika träningsformer som löpning, bodypump, core, konditionsmaskiner, kettlebells, funktionell träning i högsta grad! Mest mjölksyra har definitivt body pumpen bjudit på, tack för det. Mest flås, löpningen. Variationen har också gjorde det himla skoj!

Så där, det kommer en dag imorgon också. Och jag fick iallafall ihop till ett första inlägg :-)



RSS 2.0